English / Entertainment / Photography / Thoughts

One big wheelbarrow for Brooklyn

Here is one Dutch expression: Hij heeft een kruiwagen (he has a wheelbarrow) which means he knows someone with influence who can get him a job. In case of Brooklyn Beckham who has been hired to shoot Burberry campaign, his wheelbarrow is a big one.

Being the eldest son of the uncrowned British pop royalty couple David and Victoria Beckham surely has helped him to get this enviable job. It is sheer nepotism as written in The Guardian. That article stated the following

Leading photographers have expressed frustration at Burberry’s decision to invite Brooklyn Beckham to shoot its latest fragrance campaign, saying it devalues the skills and training of professionals.

I can imagine the anger of the leading photographers and I understand why. Some talented ones have been trying their best to stand out among other photographers to no avail. Some leading and well-known photographers had worked as assistant to big names just to get where they are now. To cut a story short: to get on top of the league of photographers one needs to learn and to work up starting from the bottom. That is how they learn the craft and find their own signature style. My note: Actually this applies to every profession.

Alas there is this thing called nepotism. If you know the right person in the right time and right place, you will be hired. Some of us might have experienced or witnessed the favour of nepotism whether at work or in the society. It is not right but it happens. Nepotism is unfair because there is no equal opportunity offered to people.

Back to Brooklyn Beckham with his big wheelbarrow. What if he really is talented? If he is, he needs to prove it first in my opinion. As to what is known, Brooklyn has never worked as an intern for a renowned fashion photographer nor has he learnt the craft at the art and photography academy. However he was invited to do a gig top photographers dream of. I have been asking myself this question as I see that nepotism exists and is well alive in all layers of the society. I wonder why Burberry has hired him? He is frickin’ 16 years old! There are many 16 years old kids showcasing their photographing talent on social media but hey they don’t draw the attention of big companies because they are unknown.


Moreover, does this luxury fashion house want to profit from Brooklyn’s reach within his 6 million (young) followers on Instagram for much more brand recognition? I wonder how many of these followers are able to afford an original item of Burberry. Would Burberry sell more items from this new collection shot by Brooklyn? Would he proceed pursuing a career in fashion photography? I just wait and see.

All images are courtesy of Burberry.

21 thoughts on “One big wheelbarrow for Brooklyn

  1. He… dia bocah yang beruntung sekali. Tapi menurut saya waktu akan membuktikan apa dia memang berbakat atau perusahaan itu mengambil keuntungan dari nama besar (orang tuanya) dan jumlah followersnya :hehe.
    Saya benci nepotisme. Saya setuju, itu sangat tidak adil.

    • Burberry memang merk terkenal dan ini bukan pertama kalinya mereka praktek nepotisme dengan keluarga Beckham. Salah satu adiknya Brooklyn ini sejak beberapa tahun lalu jadi model untuk koleksi pakaian Burberry untuk anak-anak. Saling memanfaatkan sih kalo aku lihat🙂

  2. Mbak, aku pernah dua kali gagal dapat promosi karena tiba-tiba ada bawaannya seseorang yang masuk. Lucunya orang bawaan ini masih nol putul, gak tahu apa-apa tahu-tahu dapat posisi dan gaji yang lebih tinggi dari aku. So, I completely understand the anger because nepotism sucks. And yes, it’s disrespectful.

    Tapi ya, menurutku anak-anak artis ini emang akan lebih cepet sukses karena masyarakat juga haus informasi akan mereka.

    • Iya, kesel kan ya Tje kalo korban nepotisme. Memang yang kepo kehidupan orang terkenal plus keluarganya bukan hanya orang Indonesia tapi ini udah jadi sub pop culture juga ya.

  3. Hmm, thinking in the (low level) conspiracy theory direction, what if this was Burbery’s “strategy” to generate interest on their newest line which Brooklyn was asked to shoot? I mean, everybody is now talking about it now, and it has become global😆 .

    • It must be a strategy but respectable fashion photographers and fashion editors were furious. Not good for the brand image in the industry.

  4. Si Brooklyn ini emang beruntung krn selain koneksi bapak-ibunya, muka dia juga ganteng… makin lancar jaya deh terbuka jalan melalui nepotismenya. Wong kadang yang talentless and gak gitu menarik aja bisa dipoles sampai sebegitunya.

  5. Emang yang namanya nepotisme ngeselin. Seperti yang mba Tje komen.
    Tapi disisi lain kalo emang dia bisa membuktikan di worth it, pantes ada di posisi itu, bekerja sama kerasnya dan belajar sama kerasnya, suka gak suka itu hokinya dia kali ya😀
    Justru buat orang yang bener, nepotisme itu malah berat karena semua mata memandang pada dia. Mengharuskan dia bekerja dan belajar 2 kali lipat lebih keras untuk membuktikan kalo dia memang pantas untuk posisi itu, belum lagi “badai” cibiran disekeliling dia. Jadi we’ll see gimana kerjanya Brooklyn Beckham ya, akankah keliatan bagusnya atau cuma modal ortu doang🙂

    • Kalo aja dia sedikit lebih tua orang mungkin ngga akan ribet ya May, atau kurang ribet reaksinya. Ini soalnya masih 16 tahun, masih minor! Stella McCartney aja yang lulusan akademi mode masih harus jadi trainee sebelum dia lulus dan punya label sendiri.

      • Betul mba, sayangnya dalam hal fotografi, skill itu baru bisa dimatangkan sejalan dengan banyaknya jam terbang dan pengalaman. Dengan umurnya dia yang masih 16 tahun kayaknya dari segi pengalaman pasti masih kurang banget.

  6. menurutku ini part dari marketing campaign nya burberry kayaknya.. sukses dapetin banyak publicity yah. Tapi publicity nya sayang nya ngga 100% positive karena banyakyg jadi ngomong ttg nepotisme kayak kamu tulis diatas..

  7. He is very young indeed🙂 mungkin memang ini bagian dari strategi marketing burberry, tapi lewat itu dia hrs buktikan kemampuan, like many child of famous people, mungkin malah tekanannya lebih besar. Apalagi masih 16 tahun, pasti msh labil terima tekanan. Great post!

Tell me what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s