about me / Art / English / Family / Photography / Thoughts / Travel

Seeing Monet in Turin

When I was in Turin last month, I visited La Galleria Civica d’Arte Moderna e Contemporanea di Torino or shortened as GAM Torino. There was a special exhibition of Monet. All Claude Monet’s works from Musée d’Orsay, Paris were displayed there.

Preparing that visit I browsed the website before. Photography is forbidden there, that was why I didn’t bring along my SLR camera with me. But then, inside the gallery I became rebellious. I sneakily took some pics with my iPhone. I could not resist as I believe art is for everyone. The beauty of it should not reserved only to those who have the opportunity to see it in person. And furthermore, in this era of social network, capturing on camera on site and sharing it realtime is caring. It is a normal thing to do. Nevertheless I warn you, don’t do as I do. Don’t follow my example, alright?

First, this is the official picture from GAM itself.


And these are the illegally taken pics by moi. They are unedited, so pardon the bad quality. Sometimes I didn’t have enough time to focus properly because the museum staff came observing on the corner. I needed to take the snap very quickly otherwise I would have gotten caught. It was like playing hide and seek.

This is Le déjeuner sur l’herbe (luncheon on the grass). I saw this years ago in Musée d’Orsay, Paris. And now in Turin, I was palmed again by the masterly light and the brilliant yet casual composition of it. Oil on canvas, 1862 – 1863. Here you can guess how big the painting is.



Portrait of Madame Gaudibert, oil on canvas 1868. Look at the stunning silk gown. Madame Gaudibert seems to be a fashionista in her time.

The Rouen Cathedral series, painted in 1890es. The paintings in the series each capture the façade of the cathedral at different times of the day and year, and reflect changes in its appearance under different lighting conditions.


Not pictured but present there: La promenade (woman with a parasol), The Magpie (snowy landscape in Étretat), Argenteuil series, Holland series and Normandy series.

It felt special to see the painting in another place, with another background and light. GAM is definitely smaller than Musée d’Orsay.

Bon, as I stated earlier I could not resist to take pics with my smartphone although it was forbidden. However I was and am fully aware that people taking pics anywhere, not only in galleries and museums, can be annoying. The continuing flashing and the clicking might disturb other visitors who want to enjoy the artworks in peace. Not to mention the use of selfie stick.

Some museums like most major museums in Berlin, Louvre Paris and most museums in Amsterdam allow visitors to use SLR camera hence without flash (the flash intensity could bring damage to the paintings according to some researches). On the other hand Guggenheim Bilbao, Musée d’Orsay Paris and Van Gogh Museum Amsterdam strictly forbid photography. So prepare your visit by browsing the information on the website to prevent disappointment.

The next day I went to Museo Egizio (Egypt Museum, biggest Egyptian collection in the world) but I forgot to charge my camera battery. Perhaps this was the punishment for being disobedient the day before at GAM? I don’t know.

At the end of my visit, my husband took this picture of happy me in front of the banner at the entrance. The only spot where photography was allowed.

25 thoughts on “Seeing Monet in Turin

  1. Nggak tahu kenapa tapi saya suka lukisan yang Luncheon on the Grass. Snapshot yang bagus banget dari makan siang di sebuah padang rumput. Damai. Lukisan yang lain juga keren-keren. Saya belum pernah begitu memerhatikan Monet sebelum ini (mesti banyak riset nih tandanya) tapi ia adalah seorang pelukis hebat :)). Terima kasih sudah repot-repot meng-capture foto-foto ini buat kami semua, Mbak! :hehe.

    • Luncheon on the Graas versi Claude Monet di pos ini lebih bagus dari lukisan dengan judul sama versinyaEdouard Manet. Claude Monet salah satu pelukis aliran impressionisme yang terkenal didunia.

      • Iya Mbak, tadi saya lihat versinya Manet, di sana menampilkan wanita nirbusana ya, tapi di versi yang ini suasana piknik di tamannya berasa banget :)).
        Kayaknya menarik nih, sejarah lukisan :hehe.

  2. Monet ini lukisannya bagus, cuma baru ngeliat dari buku seni punya tante. Di buku aja warna nya udah bagus apalagi liat asli nya.
    Hmmm kenapa gak boleh di foto ya?:/
    Paling suka lukisan dia yg The Magpie.

    • Karena menurut beberapa riset, intensitas cahaya blitz bisa merusak kanvas. Alasan lainnya untuk copyright. Aku sih sebagai orang hobby motret dan penyuka seni sebel May kalo di museum ngga boleh motret. Ini jadi membuat seni itu ekslusif. Di satu sisi aku sendiri juga sebel kalo orang motret di museum ribet, berdiri didepan karya seni lama-lama. Belum lagi ada orang yang motret di museum pake tablet atau selfie pake tongsis.

      • Oooo cahaya blitz nya ya yang jadi masalah. Soalnya di museum Blanco juga ga boleh foto.
        Hahahaha serba salah ya mba, kalo boleh foto jadinya berjubel juga di depan lukisan atau artefaknya, bikin macet.
        Oh ya bukannya tongsis udah dilarang masuk museum/galeri ya di Eropa sana? Terakhir aku baca katanya sih di Lourve tongsis itu udah dilarang keras.

        • Blanco museum di Ubud memang dari dulu ngga boleh motret ya. Tongsis baru dilarang setahun – dua tahun terakhir ini. Memang ngeselin sih, belum lagi resiko kesenggol karya seninya ya.

        • Iya setau aku sih dari awal aku kesana emang ga boleh motret tapi di kalo di Neka Museum boleh dan di Neka itu ada juga karya nya Blanco.
          Sebenernya untuk tongsis aku setuju mba, ganggu dan takut ngerusak barang seni karena kehebohan foto. Maklum lah kalo udah excited foto rame2 kan suka lupa diri😆

  3. Terimakasih Mbak Yo sudah susah-susah motretin buat kami. Madame Gaudibertnya terlihat mewah sekali pakaiannya Mbak.. Suka banget. Jadi bikin saya browse tentang Monet dan indah-indah lukisannya..

  4. Mbak Yo, aku selalu suka dengan museum yang isinya lukisan2. Selama disini aku seringnya ke museum lukisan2 gitu. Jadinya Mbak Yo cerita disini aku sangat menikmati, dan jadinya pengen kesana🙂

    • Kalo gini cocok kamu tinggal di Belanda Den🙂 Ini aku rekomen beberapa museum di NL yang bagus koleksi lukisannya: Rijksmuseum, Stedelijk museum, Van Gogh, Hermitage (semua di Amsterdam), Kunsthal, Booijmans Van Beuningen (Rotterdam), Mauritshuis, De Mesdagcollectie (Den Haag), Kroller – Muller (Park Hoge Veluwe).

      • Waahh terima kasih banyak mbak Yo untuk rekomendasinya. Aku ke Rijksmuseum, Van Gogh dan Marithuis sudah pernah. Sisanya aku catet Mbak, buat next kunjungan. Beberapa waktu lalu kami ke Escher in het paleis. Aku kalo ke museum yang isinya sejarah, ga terlalu paham ceritanya mbak, keluar dari museum biasanya kepalaku pusing haha. Makanya lebih seneng ke museum2 isinya lukisan.

  5. Saya nggak ngerti lukisan tapi saya suka liat yang luncheon on the grass walaupun kurang begitu jelas. Rasa-rasanya ingin sekali bisa merasakan luncheon seperti itu. Wah saya pasti ngambilnya sambil deg2-an terus banyak blur semua ngambil gambarnya😀. Terima kasih mau berbagi mba🙂

  6. Yay to Art is for all! I agree with you, in the UK most museums are free and you are actually encourage to take pics, except selfie stick, also some new shows/touring exhibitions, for obvious reasons. I get absolutely annoyed if they are not allowed, because we are trying to get more accessible, snobbery is just the biggest barrier. Rant over.

    • I know we are on the same side on this one. And I think it is useless to strictly forbid visitors to take pics as they would do it sneakily, like I did.

  7. Mba Yo, foto yg di entrance yg hasil jepretan suami mba, jadi kayak karya seni pula, semuanya senada, dari mulai lukisan nya, baju mba Yo sampe lantai nya cocok semua, keren

  8. Itu lukisan si Madame cakep banget, kebayang aja berapa jam dia mesti tahan posisi. Btw, di Versailles kemaren banyak bener turis Cina yang foto di depan lukisan, akhirnya jadi mengganggu karena gak bisa puas lihat detail lukisan.

    • Bagus ya. I could almost hear gaunnya gemeresek saking detail dan cahayanya di lukisan itu ok banget.

      Iya Tje, yang aku kesel turis-turis yang jeprat – jepret pake tablet atau kamera biasa tanpa memperhitungkan pengunjung yang lain. Aku kalo motret lihat keadaan sekeliling dulu.

    • Well, I will find another excuse to go back to Turin but I’m afraid if I visit the Egyptian Museum I won’t make beautiful pictures as the light is dimmed there and using flash is forbidden.

Tell me what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s