Dutch Affairs / English / History / Living in NL / Travel

The kingdom of The Netherlands

I wonder how many of you know that The Netherlands as a kingdom has ground in the Caribbean? The sovereign Koninkrijk der Nederlanden (The kingdom of The Netherlands) consists of 4 countries. One of which is The Netherlands in West – Europe, better known as Holland (although this is not correct). The other three, Aruba, Curacao, Sint Maarten are located in The Caribbean. Look at the structure of the kingdom as shown below.

Kingdom_of_the_Netherlands_location_tree.svgKingdom of the Netherlands location tree is courtesy of Thayts – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

History
Once The kingdom of the Netherlands consisted of its colonies and Holland in West – Europe. The colonies were spread around the world: Dutch East Indies (now Indonesia, independent in August 1945 – according to Dutch history in 1949 -), New – Guinea ( became part of Indonesia in 1963), Suriname (independent in 25 november 1975), some parts of West – Africa (former Dutch gold coast, now Ghana) and Netherlands Antilles. Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius en Bonaire formed one country within the kingdom of the Netherlands. It was called the Netherlands Antilles then.

In 1986 Aruba went further as a fully sovereign, constituent country within the kingdom of The Netherlands. Curaçao and Sint Maarten followed suit at 10 October 2010. Leaving Saba, Sint Eustatius en Bonaire which chose to stay in the kingdom of The Netherlands special oversea municipalities. With this step the Netherlands Antilles were officially abolished. The current situation is as follow: The Netherlands as kingdom has three constituent countries and three municipalities in the Caribbean. These oversea municipalities are according to law in the same level as the ones in the country of The Netherlands where I live in Europe. They are acknowledged by the Europe Union as oversea Dutch special municipalities. The constituent countries have their own government.

I won’t go any further about the history of the kingdom of The Netherlands as the purpose of this post is to inform that there is Dutch territory in the Caribbean.

Kingdom of the NetherlandsImage is courtesy of government.nl

Factsheets

  • Curaçao: capital Willemstad. Official languages: Dutch, Papiamento and English. Most residents speak Spanish too. Monetary unit: Antillian guilder.
  • Sint Maarten or Sint Martin in English: capital Phillipsburg. This island is divided into two countries. The northern part, Saint Martin belongs to France, the so calledrégiond’outre-mer (French oversea region). The southern part is Sint Martin. Official language: Dutch. English, Spanish and local Creole languages. Monetary unit: Antillian guilder.
  • Aruba: capital Oranjestad. Official languages: Dutch and Papiamento. The Papiamento in Aruba is slightly different from that in Curaçao and Bonaire. English and Spanish are also spoken here. Monetary unit: Aruban florin.
  • Bonaire: capital Kralendijk. Official language: Dutch. The residents communicate also in Papiamento, English and Spanish. Monetary unit: US Dollar.
  • Sint Eustatius: capital Oranjestad. It is named after Saint Eustace (Sint Eustatius in Dutch) The locals call this island as Statia. Spoken languages are: English, Dutch and Spanish. Monetary unit: US Dollar.
  • Saba: capital The Bottom. It is said that Christopher Colombus might have discovered this island. He named this island San Cristóbal, shortened as S †bal and probably read as Saba. English is the most important language here. However most of the residents speak Dutch. Monetary unit: US Dollar.

All six of them own have their own flag and Papiamento (Papiaments or Papiamentu) language is the native language of the region. Papiamento is a mix of : African languages, Portuguese, American Indian languages, English, Dutch and Spanish and sometimes French. I am drafting a post about languages in former colonies. Stay tuned!

To those of you who are interested more, read the complete information about Dutch Caribbean from the Dutch government.

 

 

 

 

 

18 thoughts on “The kingdom of The Netherlands

  1. Mbak, bedanya constituent country dengan municipality itu bagaimana ya Mbak? Semacam antara negara bagian dengan pemerintah daerah, begitukah? :hehe. Dan di beberapa mereka diperbolehkan menggunakan mata uang sendiri ya, saya lihat beberapa negara itu ada yang menggunakan US Dollar. Hm, ini menarik sekali. OK, saya tunggu postingan selanjutunya Mbak :)).

    • Constituent country: negara merdeka dan berdaulat penuh yang manjadi bagian dari satu negara kesatuan yang lebih besar. Prakteknya Aruba, Curaçao dan Sint Maarten punya parlement sendiri dan otonomi tertentu hanya untuk politik luar negri dan pertahanan masih tergantung dari Kerajaan Belanda di Eropa. Municipality: pemerintah daerah, dibawahnya provinsi. Sekarang namanya pemkot ya kalo ngga salah. Semua kebijakan dan otonomi diatur oleh pusat di Belanda sini. To be clear: walaupun begitu semua warga tinggal di constituent countries dan municipalities di Dutch Caribbean itu (kecuali WNA tentunya) punya citizenship Belanda ya. Pasportnya Belanda.

      • Ooh, kewarganegaraan mereka tetap Belanda, cuma yang beda tingkat otonominya saja, ya. Sip, terima kasih banyak, Mbak!

  2. Seru mbak yo infonya, brasa lg belajar geografi lgsg dr sumbernya🙂
    Itu di karibia sana, sistem pemerintahan, pendidikan, dll nya ngikut spt di belanda jg mb?

    • Hai Rosa, Iya. Lulus SMA mau kuliah di Belanda ngga perlu disamakan ijazahnya. Hanya makin kesini makin banyak imigran dari Amerika – Selatan yang tinggal disitu dan dinaturalisasi, mereka punya warga negara Belanda. Akibatnya ya makin banyak warga negara Belanda dari Antillen yang bisanya hanya bahasa Spanyol.

      Bisa dibandingkan dengan commonwealth countries sih Rosa. Sama seperti di Perancis juga yang masih punya wilayah di luar Perancis di Eropa, koloni mereka dulu: Nouvelle Caledonie, Guyana, ile Réunion.

  3. Yoyen, I know about Aruba and St. Maarten, but not Curacao, thanks for the information. It is interesting to learn facts/ history about other countries. France also has a territory near Canada, St. Pierre & Miquelon.

  4. Mbak Yoyen, aku tahunya cuma DOM-TOMnya Perancis, kalau Belanda gak tahu. agak2 merepotkan juga ya kalau punya daerah yang jauh di luar sana, wondering kenapa mesti disimpan dan gak dilepas aja.

    • Iya, aku rasa sih. Imperialisme & kolonialisme itu udah ngga jaman sekarang ini. Hanya pertanyaannya adalah apakah penduduk DOM-TOM itu bisa dan siap lepas dari Perancis? Pertanyaan ini juga sama ke kawasan oversea Belanda, Inggris dan lainnya.

  5. Pingback: Pidgin and Creole | Chez Lorraine

Tell me what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s