Art / English

No camera is allowed, sort of

Until a couple of years ago, cameras and audio devices were not allowed in the courtrooms. Nowadays more and more courtrooms allow them under strict conditions. Dutch courtrooms and judges have been allowing these since January 2013. Before then it was standard that no cameras and audio devices were not allowed. Now the judges need to explain why they don’t want them in the courtroom. I do not know how this exactly goes in another countries though.

1280px-Accused_flanked_by_attorneys_at_sentencing,_courtroom_sketch_by_Butch_Krieger

Courtroom sketch by courtroom artist Burt Krieger, drawn in only 8 minutes as stated in Wikipedia.

The trigger to write this post was me wondering why were no cameras allowed in the courtroom. Originally this was to prevent the privacy of the defendants/accused and to avoid distractions. In some high-profile cases no camera is allowed. Two weeks ago, last trial of Boston marathon bomber took place. Courtroom artist Arthur Lien drew some scenes during the verdict.

No camera is allowed as well in the courtroom when celebrities are involved. Look at these sketches from celebrity cases.

Courtroom drawings or sketches capture the emotion and dynamic in the courtroom. Like any other art form, it has different styles. Some are realist with stunning details. Others depict the impressions roughly. The drawings and sketches are in water colours, chalk, pen and various other medium. One thing all these have in common they are made fastly.

These are my favourites:

AMSTERDAM - Mr. E. van Kregten (adv Richard van O.), Mr. M.J. Diemer, Richard van O., voorzitter mr. F.G. Bauduin, Robert M., Mr. G. M. Boekhoudt, Mr. W. Anker, Mr. T. van der Goot (advocaten Robert M.) (VLNR) tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de Amsterdamse zedenzaak bij de rechtbank in Amsterdam. ANP ALOYS OOSTERWIJK

 

This is from Dutch courtroom artist Aloys Oosterwijk. It is a shocking case of pedophile extensive network with the accused Robert M. in the middle wearing striped hooded sweater, drawn in Amsterdam, 12 March 2012. Oosterwijk uses water-colour in sepia tones.

The aforementioned Arthur Lien. Check out his gallery.

Picture is courtesy of courtroom artist Marilyn Church.

lindsay-lohan-louboutin-shoes

Lindsay Lohan wearing Christian Louboutin stilettos, escorted out of the courtroom during many of her misdemeanours cases. It is a drawing by courtroom artist Mona Shafer Edwards

You might think due to the smartphones with camera and other developments in imaging that this profession would soon to extinct, on the contrary. According to Dutch supreme courts, there are more and more demands for courtroom artists.

People can purchase courtroom drawings and sketches nowadays.

This intriguing art form is beautiful and one of a kind because every drawing, every sketch has a real story and it involves real people in it. And there is no reproduction of it.

What do you think of courtroom drawings or sketches? Do you like them?

37 thoughts on “No camera is allowed, sort of

    • Iya, negara commonwealth hakim, jaksa dan pengacara masih pake wig. Di Belanda hanya pake toga aja.

      The red sole is a nice detail🙂

  1. Wow, keren-keren sketsanya! Merepresentasikan situasi pengadilan itu susah, tapi sekalinya dapat, orang di luar jadi bisa merasakan bagaimana keadaan di ruangan itu; bagaimana orang berargumen, bagaimana orang mengamankan dirinya sendiri, dan bagaimana susahnya mengambil putusan yang tak jarang bisa mengubah hidup seseorang (atau bahkan banyak orang).

    Mungkin diperbolehkan/tidaknya kamera di ruang sidang, kalau di sini berkaitan dengan apa sidang itu tertutup/terbuka untuk umum, ya. Tapi menurut pendapat saya kalau mau dokumentasi sidang itu, bagaimanapun bentuknya, tetap harus seizin hakim, atau paling tidak seizin petugas keamanan/panitera pengganti di persidangan tersebut, bahkan meski sidang itu terbuka untuk umum :hehe.

    • Courtroom artist itu diminta oleh kejaksaan untuk menggambar didalam ruang sidang Gara. Ngga bisa orang sembarangan gambar atau merekam proses pengadilan. Kan kalo mau ruang sidang diperiksa oleh petugas.

      • Kalau di sini, sepengetahuan saya cuma kalau masuk ke persidangan Mahkamah Konstitusi saja yang diperiksa pihak keamanan :hihi.

  2. selain sketch gini, aku juga kagum sama yg take record mbak. apa sih istilahnya. ituloh yang ngetik2 conversation itu keren bgt.

  3. Kalau praktek di pengadilan internasional biasanya gak boleh ada rekaman video atau kamera tergantung dari saksinya. Kalau protected witness biasanya tertutup buat publik dan gambar sketsa-pun dilarang keras. Bahkan suara si saksi pun bisa disamarkan juga (tergantung seberapa dahsyat si saksi ini harus dilindungi)..
    Mungkin tergantung tipe pengadilannya kalau di Amerika ya. Menurut gw sketsa itu hampir sama dengan media visual seperti potret atau video. Rata-rata menarik juga sih kalau dipamerkan karena kadang-kadang malah lebih menarik dari video proceeding dari kasus itu sendiri.

    • Mungkin karena pengadilan international kasusnya high-profile semua Ndah. Belum lagi memang bahaya untuk protected witness dan keluarganya.

      Di Belanda untuk kasus yang terkenal seperti pengadilan maffia lokal, hofstadgroep, kasus pedofil, Lucia B hanya boleh court artist yang gambar.

      Gw suka merhatiin kalo muncul di koran gambar/sketsnya makanya gw tulis pos ini🙂

    • You are welcome. I love your works. Heeft u toevallig de zitting van de Utrechtse serieverkrachter laatst nog getekend? I meende uw style te herkennen.

Tell me what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s