English / Social Media

How to control geotagging on Instagram

In addition to the Infographic How public is your private data which I shared yesterday I write this post. Did you know that when you set your geotag on on your smartphone, Instagram automatically shows this. Even if you don’t geotag your picture when you share it there? Yesterday I checked my Instagram account. When I share pictures of my neighbourhood where I live and pictures of my works, I do not geotag them. To my surprise those pictures were shown on the Instagram map. I do not want this so I removed all the automatic geotagging.

This is a simple tutorial of how to control geotagging your pictures on Instagram.

Posting this tutorial I just want to share the way to protect your personal data online. Removing your automatic geotagging on Instagram map from the locations you come frequently (school or work) is highly recommended. However I wil keep using geotagging for out and about activities or when I travel. Then geotagging comes handy.

Featured image is courtesy of Petapixel.

30 thoughts on “How to control geotagging on Instagram

    • Sama-sama Ndah. Bukannya gw parno tapi menghindari yang ngga diinginkan. Sekalian berbagi informasi kan. Abisnya gw pikir ngga pasang geotag di foto itu cukup untuk melindungi privacy gw, ternyata ngga. Ternyata tetep kelihatan lokasinya di Instagram map.

  1. oh iya aku udah matiin geotagging.,, tp masih bisa kelihatan ya tempat asal foto..
    nah, kl aku sebisa mungkin nggak upload foto dan ceritain seputar tempat tinggal

  2. Informative and scary at the same time. We tend to neglect this thing.

    Mbak, bahas ttg pengambilan data karena aplikasi dong. Waktu ini ada Blogger, lupa namanya, yang bahas ttg facebook messenger ambil personal data.

    • Ahh bener mba Ai..makanya aku ga punya facebook messanger…suamiku ga sengaja main pencet2 aja trus kedownlad deh fb messanger..dan di hack langsung loh..sekitar 30 teman di Fb dikirimin message isinya suamiku minta dikirimin duit. Gelo deh..

    • Nanti tak cari sik yo. Bukan hanya Facebook Messenger tapi juga app third parties lewat Facebook juga banyak bocornya. Belum lagi tentang risiko tinggi log in WiFi gratis kita ngga tahu pasti sumbernya gimana. Selang-seling lah post informatif kaya gini, nanti yang baca bisa parno Tje🙂

  3. Waduh. ternyata walaupun kita nggak ngetag lokasi, tetap muncul ya lokasi dimana kita upload foto itu. Thanks infonya mbak…:)

  4. Ini PENTING!!! Thanks for sharing. Nanti akan aku cek IG ku. Yg dari rumah harus diremove semua geo tagnya. Kadang asik foto2 pas jalan, dan baru diupload di rumah.

  5. Pingback: How to control geotagging on Instagram | Nonikhairani

Tell me what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s