English / Entertainment / Thoughts / Women

He for She

Last Saturday Emma Watson delivered a strong speech to the UN assembly marking the start of He for She campaign.

IMG_6949.JPG

This campaign focuses on boys and men to advocate gender equality. In her speech as UN Women Goodwill Ambassador Watson reflects on how the word feminist has become an unpopular word.

I decided that I was a feminist. This seemed uncomplicated to me. But my recent research has shown me that feminism has become an unpopular word. Women are choosing not to identify as feminists. Apparently, [women’s expression is] seen as too strong, too aggressive, anti-men, unattractive.

IMG_6950.JPG

Unlike Beyoncé’s essay ‘Gender equality is a myth’ from last January, Watson’s plea is convincing. I’d rather listen to Watson’s speech than reading Beyoncé’s essay knowing that the latter objectifies herself, parading in a leotard bodysuit on stage. How can I take Beyoncé serious as a feminist?

Back to the topic. The concept of He for She campaign is also refreshing. Instead of pushing the gender equality idea to the boys and men, it is now pulling them to achieve it. If you can’t beat them, join them.

Like Watson said sadly feminist is an unpopular word. However I have written openly in this blog that I am a feminist. I am not a man hater otherwise I wouldn’t be married to one. Being a feminist doesn’t mean I want to be a man. I just want respect and access to the same opportunities and chances which are mostly and exclusively available for men only.

I am no fool to think by launching this campaign, the message will widely reach people in the world. What I find sympathetic is appointing a famous person as the ambassador who seems capable and knows what she is doing.

The road is long and narrow but we have started walking. If it isn’t me, who? If it isn’t now, when?

Let’s hear miss Watson speaks about He for She.

24 thoughts on “He for She

  1. From what i read there are some type/ stream of feminism. Anyway, iam a feminist too i love high heels although i rarely wear them but i have some, and lately i love pink colour..🙂

    • There are various streams in feminism, some are politics, cultural, races related, others are radical and many more.

      Being a feminist doesn’t mean one has to deny being a woman. How could you not if unequality you fight for comes up from the diffence because your gender?

      • Kakak saya ibu rumah tangga (atas keputusannya, sebelumnya dia bekerja) tapi dia juga seorang feminist, dia ikut memutuskan kemana mereka akan menyekolahkan anak2nya dan hal-hal lainya.Hal lain yg menarik adalah laki2 di sini (jakarta, ini berdasarkan pengalaman pribadi) mereka bisa dengan enteng atas nama “kesetaraan gender” tidak akan memberikan kursi di bus/kereta kpd perempuan yg berdiri tepat di depan mreka bahkan kpd perempuan dg tas dan peluh keringat juga kpd ibu2 yg berumur. Saya tidak masalah berdiri krn mereka yg dpt kursi duluan. Maksud saya laki2 harusnya tahu apa itu kesetaraan gender, atau laki2 yg saya temui memang karakternya ya gitu?…atau saya yg terlalu menuntut ya?🙂 really nice sharing mbak saya jadi googling2 lagi ttg feminism

        • Memberikan kursi ke ibu berumur lanjut itu termasuk menghormati manula. Ke ibu hamil juga. Untuk perempuan lain yang ngga dapet kursi dari laki-laki yang duduk, aku ngga keberatan tentang ini. Sama seperti aku ngga keberatan ngga harus didahululan masuk ke ruangan hanya karena aku perempuan. Atau aku juga ngga keberatan ikut bayar ticket bioskop, makan malam waktu masih muda dulu selagi date dengan cowok dalam masa penjajagan. Waktu statusnya udah resmi jadi pacar ngga apa dia yang bayar🙂

          Feminisme ada bermacam gelombang dan kampanye ini positif sekali pesannya.

  2. Like Watson said sadly feminist is an unpopular word. However I have written openly in this blog that I am a feminist. I am not a man hater otherwise I wouldn’t be married to one. Being a feminist doesn’t mean I want to be a man. I just want respect and access to the same opportunities and chances which are mostly and exclusively available for men only.

    Wohooo suka banget ama kalimatnya mba YO🙂 setuju banget mba

  3. However I have written openly in this blog that I am a feminist. I am not a man hater otherwise I wouldn’t be married to one. Being a feminist doesn’t mean I want to be a man. I just want respect and access to the same opportunities and chances which are mostly and exclusively available for men only.

    setuju bgt sama yg itu. dalam islam pun, sudah dijelaskan. kewajiban laki2 dan perempuan di hadapan Tuhan sama. Ada bbrp ayat di Alquran yang menjelaskan tentang hak, kedudukan dan kewajiban manusia. Dana tidak ada ayat yang melarang seorang perempuan untuk aktif dalam peran sosial kemasyarakatan. CMIIW

    • Walaupun begitu sayangnya gender inequality masih terjadi di seluruh dunia. Aku lihat sih akarnya berat dibudaya yang artinya walaupun tercantum dikitab suci agama tetapi jika mengakar kuat dalam budaya, susah dibasmi.

  4. I feel blessed living in a society which already accepts the equality between man and woman: being an engineer, working in mine industry, and do many things which women are not considered (by men) to achieve. But still I’m a wife of a man. For me, being feminist is a duty, not an option. Aku bertanggungjawab untuk kemajuan anak perempuanku nantinya.🙂

    • Blessed you and how lucky you are. Is there no old boys network in the mining world? Yes, fighting for gender equality is a task. Our daughters will profit from it.

      • Yes…here are so many old boys. But how can they underestimate women while we’re lead by a woman (our deputy president director in Indonesia is a woman)?🙂 It’s not a strange view when a man haul or an excavator or an ADT (articulated dump truck) is operated by a woman. No different treatment between women and men.

  5. Gue ga tau apakah gue ini penganut feminist or ga, tapi yg pasti gue menganut sistim bahwa perempuan dan laki2 itu adalah sejajar. Perempuan punya hak yg sama dengan laki2 dalam karir, study dan sebagainya. And yeah I don’t take Beyonce seriously, I think she should just stick as a singer!😀

    • Then you are a feminist Ria. Seperti yang Emma Watson bilang dan apa yang gw alami sendiri, konotasi feminis itu negatif, agresif dan man hating padahal ngga sih. Gimana mau benci lelaki kalo kita toch hidup bersama mereka.

      • I am A feminist then😃 Yeah I don’t hate men I married one😊 I just want equity for all gender. Iya ya kadang feminist itu sound-nya so strong and aggressive like you said.

  6. Bagus bngt kalimatnya mba Yo🙂
    Aku jg prefer pay myself kl ngedate selama masih tahap pdkt, udah pacaran baru aku mau ditraktir, itupun asal ganti2an.. Dan soal kasih kursi di kereta / bus, ga masalah kalo prianya ga kasih kursi lah ke wanita, apalagi kl masih seumur dan sama2 muda.. Jd wanita jg gaboleh terlalu menuntut dan manja hehe

    • Makasih Clarissa. Minggu lalu kamu kan tanya feminisme itu apa, nah ini jaabannya. Aku banyak tulis tentang feminisme dan gender equality di pos kategori women. Betul, kalo bisa jadi perempuan mandiri lah.

  7. My grandma sent my mom to a boarding school in other town to be a teacher when she (my mom) was 15. That was like in 1966, when most girls her age were married already. Then when I was 18, she and dad sent me to the university when many neighbors said it was just wasting time and money just because I was a daughter, not a son.. I guess mum and grandma are feminists in their time, though they never knew what feminism is..

  8. Iya mba, disini kata feminist suka diartikan sebagai hal yang negatif. Dulu pun tanpa mencari tau kebenaran aku pikir kata feminist itu sebagai hal yang negatif. Seolah-olah ada pencitraan kalau feminist itu biasanya dianut oleh laki-laki yang ga suka sama laki-laki, sombong, dan lainnya. Padahal arti yang sesungguhnya kan bukan hanya sedangkal itu ya mba

    • Awalnya memang perjuangan para feminis itu militan Mar tapi sekarang ini hak-hak perempuan sudah mulai diakui hanya belum merata. Makanya tonenya berubah.

  9. Hmm, aku ngga tau termasuk feminist apa nggak. Yang aku anut adalah perempuan itu nggak bisa lari dari kodratnya seperti hamil dan melahirkan, beserta konsekuensi dan tanggung jawabnya, tapi kodrat itu seharusnya tidak menghalangi/membatasi kebebasan perempuan untuk tetap bisa berkarya, bekerja, mandiri, speak up/stand up untuk diri sendiri dan punya kesempatan yang sama dengan laki-laki.

    • Awal perjuangan feminis memang militan cuma hak dan kesempatan yang kita nikmati sekarang itu buah hasil perjuangan para feminis (hak pilih, pendidikan, cuti hamil dsb). Waktu itu memang konotasi feminis sama dengan pembenci lelaki atau bahkan para feminis sepertinya dahulu ingin menjadi seperti lelaki. Sekarang di gelombang ketiga feminisme, fokus perjuangan lebih ke equal opportunities & chances. Itu yang aku dukung makanya aku mengaku lantang aku feminis yang menikah. Aku ngga benci lelaki. Mengenai kodrat perempuan hamil dan melahirkan, aku juga feminis yang punya anak, no problem🙂

Tell me what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s