English / Leisure / Photography / Travel

European biggest flea market

Last week end my husband and I went on a short getaway to Lille, France. Every year at first week end in September there is Braderie (flea market) in Lille. It is said to be European biggest flea market.
IMG_6664.JPG

The flea market offers 100 km of stalls spread in the city center. Both professional antiquaires and private sellers participate in this tradition which dated from the 12th century. Private sellers are those who tidied up their house and sell the stuffs they don’t want to keep.

IMG_6649.JPG

I took all pictures with my iPhone as I expected the Braderie to be really crowded. I was right. It was packed with public. Glad I deliberately left my LSR at home so I didn’t have to drag it along with me.

These are pictures I captured, unedited.

IMG_6643.JPG

IMG_6624.JPG

This night stand is lovely.
IMG_6627.JPG

IMG_6626.JPG

Military stufs; jackets, uniforms, helmets.

Gen. Charles de Gaulle’s cap.
IMG_6638.JPG

IMG_6653.JPG

IMG_6651.JPG

If one can fix this, buy it.
IMG_6640.JPG

Stand of a private seller. You might find something you like. Unlike the antiquaire’s stands, private sellers don’t always sell vintage stuffs.IMG_6641.JPG

One of the reasons I wanted to visit this braderie was to buy vintage kitchen things such as cutlery, bowls, China as props for my food pics. These are the darlings.

IMG_6629.JPG

I planned to buy only one or two pairs but the sellers only sold this as total. Take them all or not. Pouting and begging in French did not help. C’est dommage madame!IMG_6657.JPG

Endless collections of tin boxes. Of course they are vintage, including the rusty edges.IMG_6639.JPG

IMG_6658.JPG

In this braderie, there is almost no fixed price. Visitors can haggle with the seller. Unfortunately after trying to bargain in 5 minutes, the seller hold on his price, €10,- more than my budget for this kitchen scale.
IMG_6637.JPG

Tableware
IMG_6622.JPG

IMG_6652.JPG

For the house
IMG_6642.JPG

My husband and I love this interesting metal cupboard.IMG_6630.JPG

Spotlights
IMG_6634.JPG

This dining set reminds me of my grandma’s.IMG_6659.JPG

Another tradition of Braderie de Lille is eating Mussels with French Fries. I followed the tradition and ate a portion. Unfortunaly it was served in a plastic container, not in that beautiful deep Mussels pan, so I am sorry I made no pic of it. Plastic container is ugly. Instead I captured other delicacies.

Dried artisan sausages
IMG_6645.JPG

Nougat with various fillings
IMG_6647.JPG

Frites avec mayonaise!
IMG_6648.JPG

Aromatic garlic. The brown one is smoked.IMG_6621.JPG

Crêpe maker making Crêpe au Nutella pour moi.
IMG_6619.JPG

Exotic food and drink are available at Boulevard Victor Hugo. Migrants from French colony in Africa offer visitors the taste of their culinary heritage there. This man prepares a glass of Moroccan mint tea for me. The tea is according to the Moroccan custom, super sweet.

IMG_6620.JPG

If you like to endlessly stroll around, wandering and admiring vintage amidst thousands other visitors then this Braderie is for you. When you are not into crowded places, don’t go there. Otherwise you’d go crazy after 10 minutes. I don’t even know if I want to come back next year either. I feel I have seen enough vintage for now.IMG_6631.JPG

54 thoughts on “European biggest flea market

  1. I absolutely adore flea markets, so many hidden treasure.

    Off topic: Enak ya yen tinggal di kontinent / NL, ngesot dikit udah ke “luar negeri”. Nasib tinggal di kepulauan macam di Indonesia nih🙂

    • Iya Va, ini cuma 3 jam dari tempat tinggalku. We saw a lot of hidden treasure indeed but there was not enough room in the car.

      Everything vintage you can imagine, they have it here.

      • So nice. Disini fleamarket season sudah habis. Nggak sempet juga entah kenapa berburu ke pasar loak kali ini, padahal biasanya suka…

    • Ikut nimbrung ah… Eva, di tempatmu tuh kayak di Australia.. Biar bukan negara kepulauan tapi udah ngesot banyak pun tetep aja masih di dalam negeri..hahaha..

      • ahahaha, sebenernya nggak juga sih. 4 jam naik kereta udah di Hamburg, tapi tetep aja beda sama NL yang ke “luar negeri” tinggal jalan dikit aja

        • Hahaha..iya maksudku tuh kalo tempatmu masih mending lah meski tak segampang yg tinggal di NL misalnya..
          Coba kalo di Oz, udah ngesot 5 jam pake pesawat dari east cost ke west cost, gak pake nyebrang lautan pula, masih aja dalam negeri… Aku pernah bilang ke suami, coba Australia tuh dibagi jadi 10 negara aja gitu, jadi kalo mau jalan2 ke luar negeri kan gak usah keluar benua… Halah…asal deh..hahaha

        • kalau itu emang wasalam, kemana2 juga jauh. Mau traveling ke Eropa apalagi, udah mikir encok duluan (punya temen yang rumahnya di NZ, tinggalnya di Kanada, males pulkam doi

        • Hahaha!!!! Bener..bener.. Wassalam plus encok.. Aku aja yg dulu rutenya Sydney ke Bogota sempet sumpah2 gak lagi2 naik pesawat eh tetep aja dong demi cinta lintas benua pun dijabanin lagi..Whuaaaaa!!!

  2. Sepeda-sepeda dan kotak kaleng itu…bagus -bagus. Saya hoby ke pasar loak kebiasaan masih kecil di malang diajak bokap ada aja yg kami bawa pulang pernah radio kuno,kaset-kaset🙂

  3. Wah…, isi flea market ini koq kayak isi rumah mertuaku ya…hahaha.. Beliau2 tuh usianya 70an, trus masih pake barang2 lungsuran orang tua/kakek nenek mereka.. Kebayang kan betapa antiknya… BTW, aku ngincer celengan ikannya tuh…unik.. Nice post, Lorraine..

      • Hahaha…boleh juga tuh idenya.. Tapi beliau tuh lebih suka kasih ke anak-anaknya… M baru-baru ini dikasih cornet (semacam trumpet) yg usianya sudah 120 tahun, trus aku dikasih cutlery yg seperti kamu beli di market itu dan koleksi handmade lace yg buat tatakan itu loh.. Sodara/kerabat yg lain kayaknya kurang suka benda-benda vintage gitu.. Kalo kami sih seneng banget dikasih..bagus2 sih..

  4. Sukaaaa😍😍 Itu cutleries-nya cakep Lo, sama vintage tins lucu2 semua….timbangannya juga suka, ahh suka semua dweh! Dulu waktu di UK sering ke flea market apalagi yg di Nottingham wah kalaaap pengen angkut semuaaaaa😀 oh ya night stand nya kiyut banget Lo, pengeeen!

  5. Mba yo… Ya ampuunn lucu2 bgt barangnyaa. Aku baca blogmu aja berasa mata ga bisa berenti jelalatan liatin barang2 yg dijual. Macam lagi window shopping😀 Rasanya ga kayak lagi berada di tahun 2014. Seruuu… Dried artisan sausage itu apa mba? Sosisnya diapain itu?

    • Betul Mar, kaya naik mesin waktu kesini. Macem-macem pula yang dijual, dari pintu sampe kasur belum pernak perniknya.

      Sosisnya kering Mar dengan banyak bumbu, bikinnya pake tangan ngga pake mesin. Di Indonesia namanya industri rumahan ya kalo ngga salah?

      • Iyaa lucu2 bgt yg dijual. Mau yg cuma hiasan2 kecil sampe yg perkakas rumah yg besar ada semua ya mba.

        Ohh gituu, enaak kayaknya mba, padahal ukuran sosisnya jg besar2 ya. Iya disni namanya industri rumahan.

  6. Hmmm…love the silverwares, wine glasses set and the tin boxes. sampe berapa lama flea-marketnya yen?

    • It was nice. There were many adorable things. You should visit this annual flea market if you love vintage stuffs. Thanks for stopping by Rondita.

  7. Aku suka meja kecil yang ada laci yang warnanya putih itu brapa duit mbak yo..? Manis trus atasnya di kasih vas bunga segar duh cantik benar..

  8. Kalau baju2 gitu dijual, cuma satu pertanyaanku : “gimana kalau yg ngejual baju itu punya penyakit panu….bisa nular dong ke orang lain”😀

  9. Mb yoyen, i just known this from my friend’s housemate from Lille and now I read this on ur blog. Waaaaa sadly I am about to leave the EU. But will definitely come back here again (maybe next year? :p) & go to this flea market mb.

  10. barangnya unik2 mbak😀 mataku kecantol sama pakaian berwarna merah yang digantung berjejer itu😀 btw, dulu sudah pernah komentar di sini, tapi blognya baru di follow sekarang🙂 salam kenal lagi ya mbak Lorraine🙂

  11. hi mba.. udah lama ga mampir.. duhh.. itu laci putih.nya classic bngt.. aku suka bngt model2 kyk gt.. haha.. bagus2 yaa.. sayang nih di singapore ga begitu ada beginian.. cuman ada toko loak yg hits banget dngn papan nama “some fools buy, some fools sell”. haha..

  12. Pingback: Si Maha tahu di planet Twitter | Chez Lorraine

Tell me what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s