about me / Culinary / Dutch Affairs / Dutch East Indies / English / History / Homesick / Indo / Indonesia / Leisure / Photography / Travel

Back to the roots

Yesterday my husband and I went to Tong Tong Fair in The Hague. It is the biggest Eurasian Fair in the world. We loyally come to this event because it is part of the Indo culture. Indo here is not an abbreviation of Indonesian but Indo means Eurasian from The Netherlands Indies. Last post I wrote about Tong Tong Fair dated from 2011. There is an explanation about who the Indos are.

20140530-093705-34625216.jpg

20140530-091720-33440193.jpg20140530-091722-33442138.jpg

This year’s slogan of Tong Tong Fair is: Een bezoek aan Azië en de Pacific, zonder de jetlag. It means A visit to Asia and the Pacific without jetlag. Why the Pacific? Because the Indos are fond of Hawaiian music and the hula dance.

20140530-093439-34479845.jpg

This is the catalogue from the fair. Boekoe Pienter means smart book.

Food
One of my reasons to come to Tong Tong Fair is the food. It is food galore. Snack, fresh cakes, exotic fruits and street food. There is more than you could eat. Tong Tong Fair offers this diversity in three food tents.

20140530-091441-33281009.jpg Fresh Rambutan which is rare to find. I mostly buy it in a syrup in a can.

20140530-091442-33282938.jpg My meal yesterday; Tahu Petis (fried tofu squares served with a sauce and salad).

20140530-091444-33284603.jpgBeer from Civet Coffee.

20140530-091439-33279020.jpgOne of my faves, martabak. This Indian inspired savory pancake is filled with eggs and ground meat.

20140530-091437-33277343.jpgAn array of fresh Asian ingredients and fruits. I see Mango, Pete (stinky beans), Jambu (the pink one) and Rebung (edible young bamboo).

Culture
Tong Tong Fair invites selected Indonesian singers, bands, dancers, fashion designers and writers every year. This year’s residence artists are dancer Didi Nini Thowok and Samba Sunda.

Didi Nini Thowok is a well-known male dancer from Yogyakarta who performs as a female dancer. He dances so graciously.

20140530-091611-33371122.jpg

This is a dance workshop from Didi Nini Thowok later on the day.20140530-091616-33376195.jpg

Samba Sunda is a gamelan ensemble from Bandung, West – Java. Their composition is a mix of Sundanese, Javanese, Betawi traditional score and Brazilian samba. It is beautiful. 20140530-091612-33372982.jpg

Samba Sunda’s singer, wearing the richly beaded beautiful Kebaya.20140530-091614-33374611.jpg

Craft
This is a stand of Wayang Willem. Wayang is a Javanese Puppet. This one is called Wayang Willem because the story is about Dutch King Willem who fights against the Spaniards.20140530-091813-33493041.jpg

The following pictures are crafts, souvenirs and decorations. 20140530-092009-33609808.jpg

20140530-092007-33607994.jpg

20140530-092011-33611620.jpg

20140530-092015-33615083.jpg

20140530-092018-33618434.jpg

20140530-092013-33613407.jpg

20140530-092016-33616717.jpg

20140530-092020-33620415.jpg

Homesick
At Tong Tong Fair there is a tent called Indonesian pavillion. All stands sell crafts and food from Indonesia. The owners are Indonesians who are flown to participate here. I always love to stroll in this pavillion. The sphere reminds me of that one back home in Jakarta. Hearing Bahasa Indonesia spoken here brings me joy.

I snapped this pic because these sachets of various products remind me dearly of Indonesia.20140530-092055-33655658.jpg

Legacy
Tong Tong Fair is an event to get more updates about news and books of the Indos and Indonesia. This is the stand of Van Stockum bookstore which has huge collection of Indo and Indonesian related books. 20140530-101602-36962150.jpg

My husband and I bought these books and documentaries about the Indos and their history. When I have read and seen them, I will share my review here.20140530-092112-33672712.jpg

Tong Tong Fair was started as an event to preserve the unique melting pot culture of the Indos (Eurasians from The Netherlands Indies). More important is also sharing the stories about the Indos so people won’t forget.

Sources:
Boekoe Pienter and poster are courtesy of Tong Tong Fair

45 thoughts on “Back to the roots

  1. Mbak Yo, heran ya.. kenapa sih kalo liat barang Indonesia yang dipajang di luar negeri itu suka keliatan lebih keren, ya? Hahaha…
    Btw, itu yang ngadain kedutaan Indonesia ya, mbak?

    • Masa sih Fit? Penyelenggaranya itu orang Indo. Ada yayasannya. Indo disini bukan orang Indonesia ya tapi orang Indo keturunan Eropa campur-campur yang moyangnya pernah tinggal di Hindia Belanda seperti suamiku gitu. Ini event dari tahun 1959. Dulu namanya Pasar Malam Tong Tong.

  2. Adik gue jaga stand Visit Indonesia sekarang mbak hehehe. Baru mau kesono minggu depan nih pengen nonton yg Buitenkampers itu ada filem nya juga toh? Tapi setiap kesono pasti gue mringis deh, harga nya udah euro alias jadi mahiiil..hihihi

    • Oh iya ya, adik loe kerja di TTF. Harga semakin menjulang tiap tahun memang😉 Iya, ada filmnya Buitenkampers. Ntar kalo udah nonton gw cerita ya disini.

  3. I’m impressed. The fair is by far the best one I have ever seen.

    You’re right. It does make one feels home sick — all the way in New York at 9am🙂 And had I lived nearby, I would’ve been a loyal visitor too.

    Thanks for posting this event. You’ve beautifully captured the essence of the fair.

    • You’re welcome Jou. In The Netherlands there are many fairs like this, they are called Pasar Malam. Pasar Malam is a place for Indos to hang out, eating the food and for the elderly Indos to reminisce.

      • I used to live in Washington, D.C. before I moved to NYC. During Indo Independence Day weekend, Ambassador’s residence is open for public for one-day food Bazaar and Indo entertainment, which I go every year. New York consulate has it every year also, however, it is not as “meriah” as DC’s. These Bazaars are similar like Tong Tong Fair but they are less neat or should I say less-than-elegant in terms of organization. This is why I’m impressed with Tong Tong Fair.

        I always find the best Indo fairs or bazaars are the one that could bring the atmosphere of home back at “home”.

        Thanks for the reply Lorraine!

        • You are welcome Jou. Tong Tong Fair Foundation goes deeper than organizing this fair. During Tong Tong Fair there are seminars, workshops and exhibitions about Indo Europeans in The Netherlands and Netherlands Indies. Tong Tong Fair has its own core staff. Bazaars at Indonesian embassies are mostly organized by its staff, therefore they are less professional.

  4. seru banget mba yo tong tong fair ini dari produk sachetan indo sampe pete ada semuaaaa hahaha btw fotonya bagus2 semua mba yo😀

  5. Beautiful photos Lorraine. Good impression of your visit and maybe we meet in the next edition? I look forward to your review of the books you bought.
    Greetings!
    Your Instagram friend,
    Rob

    • Thanks Rob. Yeah, we should meet next year although you are welcome to visit me in Arnhem for the Coershaven. Next week I will watch Buitenkampers & share the story here.

  6. wowww mataku melotot pas liat makanan dan jajanan indo . seru bangets deh mba huhuhu..iri liat ada kios martabak -__-”
    aku suka foto2 kainya bagus banget mba yo. warna-i cantik🙂

    • Pasti yang pertama kesini kalap Nis lihat makanan banyak bener. Lama-lama sih biasa aja karena rasanya juga ngga seenak yang di Jakarta. Harus pinter milih sih😉

      Thanks Nis, susah-susah gampang motret di fair gini karena cahayanya ngga selalu memadai.

  7. wah ada rambutan dan pete dan terlihat segar!!
    ini dibawa langsung dari Indonesia gt ya mbak?😕

  8. Biasanya gak ada pete disana mbak?
    Seumpama aku dtg ke TTF itu pasti sudah gelap mata mgk …
    Btw mbak kapan terakhir plg ke Indo?

  9. sering deh.. di media sini diceritain kalau ada artis Indonesia manggung di Tong-Tong.., yg ikut ke sana rasanya artis top dalam negeri deh..

    aku suka lihat Didi Nini Towok, tapi belum pernah lihat langsung.., ngiri denganmu he..he..

    • Iya rame juga ya. Ada Leila S Chudori juga tahun ini cuma aku ngga lihat. Yayasan Tong Tong (penyelenggara) bagus sekali kerjanya mempererat hubungan negara dan sangat tanggap dengan apa yang bagus di Indonesia. Tiap tahun memang bagus lineup artis, penulis, seniman Indonesia yang kesini. Tahun lalu Waljinah.

      Aku kemarin sempet ikut workshop Didi Nini Thowok. Bagus, bikin aku kangen nari lagi.

  10. Itu batiknya yg tengah warna coklat cakep! Batik ini mengingatkanku pada suatu masa dimana aku sempat bantu temen dagang batik di pasar2 dadakan menjelang Natal di London😀

  11. Bezoek itu visit ya mbak baru ngeh. Pas di indonesia besuk jadi asosiasinya ke yg sakit doang. Lumayan obat kangen dikit ya mbak eh terutama makanannya sih

    • Kata kerjanya bezoeken yang artinya menjenguk, mengunjungi, datang. Di Indonesia dipake untuk besuk di rumah sakit memang.

      Makanan Indonesia disini banyak cuma harus pinter-pinter milih supaya ngga kecewa.

  12. Bagus yah mba Yo ada event2 macam ini. Jadi bisa sedikit mengobati rasa kangen ma Indonesia..😀 Eh kangen gak sih, mba Yo? hehe.. Seru deh ada renceng sasetan gitu..hihih.. Berasa si mpok buka warung disono.🙂

    • Aku sih karena udah lama tinggal diluar Indonesia, udah ngga gampang homesick Py. Di Belanda banyak makanan Indonesia dan event kaya gini. Kangen Indonesia muncul kalo udara dingin dan inget/lihat hal yang khas Indonesia.

      Iya, lucu ya sachets dipajang gitu, seperti diwarung.

  13. Aku baru tau mba kl pete bhs inggrisnya stinky beans. Hahaha lucu juga namanya. Seru banget ya mba itu liat kopi serenceng macam warung disni. Ada white koffie jg ya masuk sana, padahal lumayan baru produknya.

Tell me what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s