about me / English / Language / Thoughts

More about this blog

From the very first, somewhere in 2004 I started blogging in English while this was not my mother tongue. It is actually my third language after Bahasa Indonesia and Dutch. So why do I mainly blog in English?

20131114-201246.jpg
Image from Kristina B

  • I blog in English because it is convenient for me to share this online journal with my family and friends both in Indonesia and The Netherlands. Otherwise I need to write the same post in Bahasa Indonesia and Dutch as well.
  • By keeping this online journal in English I hope I could contribute to share news and stories from and about Indonesia to non-Indonesians. Sharing about Dutch affairs seen from my point of view as an Indonesian living in The Netherlands would be interesting to read for my Dutch family and relatives or just random bloggers.
  • I don’t want to limit my online contact with Indonesian speaking bloggers only as I have huge interest in bloggers from other nationalities and their cultures.
  • Blogging in English forces me to keep my vocabulary, proficiency and writing because I communicate in Dutch daily. I believe that in order to maintain foreign language skills one has to train them on regular basis. And remember: A language is more than a set of vocabulary and grammar.

From time to time I do write posts in Bahasa Indonesia and I will continue to do so. Especially when the subject is typical Indonesian which requires far more words to explain in English. I gladly welcome comments in both Bahasa Indonesia and English.

This post I wrote as promised in my post about Indonesian children in big cities who prefer to communicate in English. Enough about me now.

18 thoughts on “More about this blog

  1. mba yo, sebenernya aku bikin blog awalnya juga supaya ngelatih english writing skill ku yang makin kacau aja…tapi lama kelamaan aku capek juga mikirin grammatical errornya dan gitu pemilihan kata yang tepat dll..akhirnya bikin blog baru ini yang kebanyakan bahasa Indonesianya…hehehe
    tapi aku suka kok baca blog2 in English…termasuk blog ini🙂

    • Jo, Aku juga kadang sering nulis draft sampe 3 minggu nongkrong di dashboard. Berusaha cari sinonim dan bukan hanya pake vocab yang itu – itu aja. Awalnya rese dan makan waktu tapi ya kepake banget sih akhirnya untuk memperbaiki oral & writing skills. Apalagi dikepalaku juga sekarang kalo nulis bahasa Inggris sering ketuker pake struktur bahasa Belanda atau bahasa Perancis. Aku tetep tiap hari blogwalking atau baca news sites dalam bahasa Inggris supaya ngga ketinggalan kata dan istilah baru karena Inggrisku masih jauh dari sempurna. Makasih ya Jo udah follow aku dan sering mampir disini. Aku seneng bisa interaksi.

      • Wah tenyata emang butuh waktu jg ya buat nyelesaiin postingan in English. Ahhh aku jd semangat mau nulis in English lagi mba yo🙂
        thank u🙂

        • Iya, selancar-lancarnya aku keliatan nulis bahasa Inggris ya mikirnya banyak & sering liat kamus🙂 Biar gimanapun bahasa Inggris itu kan bukan bahasa ibu.

          You’re welcome Jo. Glad I have inspired you🙂

  2. ahahahaha I started blogging around early 2008, that was in livejournal, but then no one of my local friends had livejournal, they did have blogspot blogs though, so I used blogspot too
    and after that I found so many Indonesian bloggers in wp who blogged about real life (not fashion and stuffs like in blogspot) so I decided that I want to blog in Indonesian, so voila! chellesroom dot wordpress dot com was born lol
    sometimes I wonder if i should write in English again, because I actually more comfy talking about things in English, but I decided to just use Indonesian because that was the main purpose of this blog haha
    I always feel bad for my foreigner friends, though.. they always complain to me that they didn’t understand.. /now feel guilty/

    anyway, when you started blogging, kak Yo, I was only 10 years old~~ ahahahaha

    • Wow, you were an early starter Chelle!

      My first blog was on Friendster then I migrated it to blogspot but wasn’t happy with it, after 1,5 years I started blogging here on WordPress and I have been quite content here. Me too, somehow I feel easier to express myself in English otherwise my post in bahasa Indonesia would be written in bahasa pasaran like I have been writing. When I use bahasa Indonesia the official version it feels so stiff and it is so not me. I am ashamed about this but I choose to stick to my own self. So when I write in bahasa Indonesia I will keep using bahasa pasaran, not the lebay one ha..ha..

      OMG, you were just 1 year old when I got married in 1995🙂

  3. Hmm…aku waktu ngeblog di Multiply aku kadang pake bahasa Inggris juga walau tetep banyakan posting pake bahasa Indonesia. Pertama ngeblog tahun 2005 di Friendster (iyaa..friendster..hehe..). Terus akhir 2006 pindah ke Multiply. Tahun 2007 pas aku exchange ke Korea mulailah sebagian berbahasa Inggris karena temen2ku yg exchange juga pada pengin ngerti kalo aku posting tulisan, ga cuma liat2 foto aja hehe..
    Bener banget yang Mbak Yoyen bilang di poin 3 dan 4. Tapiiii..duhh aku belum bisa konsisten. Aku pun pengin cerita2 ttg Indonesia dibaca sama lebih banyak orang, nggak terbatas Indonesia aja hehe..
    Thanks for sharing ya, Mbak. I do enjoy both your English and Indonesian posts.🙂

    • Ha…ha…memang Friendster waktu itu ngehit, ngga apa lah Cha. Kalo aku malah sering nulis Bahasa Indonesia beberapa bulan terakhir ini karena mulai aktif blogwalking, interaksi dengan bloggers Indonesia dan ngebahas topik yang Indonesia banget.

      Sejak ada follow, reblog & press this button memang lebih gampang memperbesar reach. Kalo tujuannya mau dapet audience non Indonesia ya mau ngga mau bahasa Inggris. Kalo diniatin pasti bisa kok, mulainya aja yang males.

  4. aku juga tujuannya bikin blog supaya “dipaksa” nulis dalam bahasa Inggris tapi akhirnya kok jadi males hahahaha, mesti mikir bla bla bla. tapi emang mesti diniatkan

    • Ha…ha…ngga lah. Kalo sampe boso londo yang woco yo sedulur sedulur londo ae, ra gelem aku (ciee, bener ngga boso Jowonya Fit?)

        • Ngarang ya Fit ha…ha…Apalagi kalo ngomong Jawa logatnya Jakarta bener, eyangku aja ngga kuat denger aku boso Jowo ha..ha…

Tell me what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s